Coneixements bàsics de micologia
Alguns elements escencials de micologia per saber conèixer i diferenciar bé els bolets.
En un moment o altre, qualsevol boletaire ha intentat identificar algún bolet que ha trobat pel bosc durant una jornada de bolets. Molts dels mitjans per identificar els bolets, ho fan amb tecnicismes i ens podem trobar que no entenguem segons quines paraules, provocant que no ens arribi bé la informació.
En aquest article, intentarem explicar d’una manera molt senzilla, les parts de les quals és formen els bolets, partint des d’un inici dels mateixos.
Com es reprodueixen els bolets?
Per començar aquest tema, hem de fer una descripció de la paraula miceli. Es tracta d’un conjunt de filaments subterranis que formen la part vegetal dels bolets. Aquest filament, assegura la permanència de les espècies que apareixeran quan es dónin les millors condicions ambientals favorables, ja que les mateixes produiran espores que constituiran nous micelis amb el temps.
Com ja hem comentat en algún altre article, els bolets contribueixen al manteniment de l’equilibri de la natura, degradant deixalles orgàniques del sòl. La majoria dels bolets dels boscos formen micorizacions, això significa que el miceli s’enganxa a les arrels dels arbres joves formant una associació que beneficia a les dues parts. El bolet ajuda a l’alimentació de l’arbre mitjançant un procés d’absorció mineral i a canvi, en rep compostos orgànics generats per l’arbre. Podem saber més sobre els bolets i els metalls clissant aqui.
Quines són les parts del bolet ?
Tots sabem que els bolets poden agafar formes molt diferents i curioses. Però ens centrarem en els comestibles que són els que més ens agrada saber diferenciar, tots formats per una mateixa estructura que detallem a continuació gràcies aquesta bona imatge que hem dibuixat.
Tant sols a remarcar, la paraula himeni que vindria a ser el que anomenariem les làmines del barret, o també el capell que vindria a ser el que anomenem barret. Les altres parts són prou entenedores per sí soles.
Com es diferencien els bolets ?
Per poder distingir i diferenciar els bolets, haurem de tenir clars uns elements que ens permetran valorar el seu aspecte, forma, grandària....
Aquests elements són molt importants alhora de classificar els bolets i també ens permetran saber si són o no comestibles, a través de la informació que contrastarem amb els llibres i guies.
Ús posem un parell d’esquemes diferenciadors que ens parlen sobre el barret dels bolets i el seu marge, així també podrem fer-nos una idea de les múltiples formes que poden prendre i relacionar-ho amb les espècies que necessitem identificar.
El peu dels bolets serà un element diferenciador tant o més important que el propi barret. Per poder diferenciar totes les caractarístiques del peu dels bolets, ho farem tenint en compte si el bolet té volva, té bulb, la forma del mateix peu i com sigui la superfície del mateix peu. Analitzant aquests factors amb les espècies a identificar, aconseguirem molta informació per poder classificar-les. Aqui ús deixem una ámplia classificació sobre el peu dels bolets segons forma i superfície.
A partir d'aqui, serà important que el boletaire contrasti aquestes formes amb els bolets a les mans i en pugui treure conclusions. Serà la millor manera d'aprendre i que al moment ens ajudarà a diferenciar els bolets entre ells.
Les làmines dels bolets com a element diferenciador.
També serà d’especial interès la forma i incorporació de les làmines respecte el peu del bolet. Ens ajudarà molt en la diferenciació de les espècies de bolets, ho podem veure en aquest esquema que també expliquem:
- Làmines escotades: aquestes no estan adherides de forma directe al peu del bolet, just abans d’arribar-hi formen un solc i s’enfonsen formant una mena d’escot. Un exemple de bolet amb làmines escotades que tots coneixem és el fredolic.
- Làmines adnates: aquestes estan adherides per tota la seva base al peu del bolet. La llenega negre en seria un bon exemple.
- Làmines decurrents: aquestes a mesura que s’acosten al peu del bolet, tendeixen a estirar-se cap avall seguint el curs del peu. Els rovellons poden ser un exemple d’aquestes característiques.
Com a darrer apunt, recomanem a tots els boletaires novells o interessats amb el món micològic, una sortida al bosc per posar en pràctica tot el que acabem d'explicar, damunt el terreny i amb els bolets a la mà per poder apreciar les diferències entre cada un d'ells i aprendre una mica més sobre aquest bonic món dels bolets.
Si sabeu o més sobre els principis bàsics micològics podeu aportar-ho comentant a peu de pàgina o compartint als fórums i xarxes socials.