El fredolic allenegat

Fredolics allanegatsFa temps que em voltava pel cap fer un article per un bolet que és tant poc conegut com apreciat. A mi, em salva moltes sortides, sobretot quan vaig a buscar ceps i no en trobo. Parlem del fredolic gros o Tricholoma Portentosum. Al Berguedà l’anomenem fredolic allenegat, de fet, és de la familia dels tricholomatals i en ocasions el seu peu s’estira i fa que el bolet s’assembli a una llenega negra. A Catalunya també se l’anomena fredolic gros i a la península l’anomenen Capuchina.

 

Característiques del fredolic allenegat

El peu i la pinta del fredolic allanegatD’entrada a simple vista sembla un fredolic, potser de tamany superior dels que estem acostumats a veure i collir. Per ajudar a diferenciar-lo dels tricholomes que estem acostumats a veure, direm que de jove el barret és tancat i en ocasions amb forma punxaguda, a mesura que el bolet va agafant maduresa, el barret es desplega podent arribar a superar els 10cm de diàmetre. Les làmines són blanques a l’inici i s’acaben tornant groguenques. El peu va al seu aire, tant pot quedar-se curt com estirar-se sense seguir massa la concordància amb el barret. La seva carn és ferma però també fràgil i trencadissa

 

On podem trobar el fredolic allenegat ? 

Aquesta espècie es desenvolupa principalment en boscos amb coníferes preferentment pins. De manera molt excepcional el trobarem a faig. Li agrada el mateix territòri que el cep, en boscos de pi roig o negre vell. Acostumen a sortir en nombrosos grups i en moltes ocasions estan enterrats per la púa de pi. És un bolet que li agrada el fred i aguanta bé les glaçades. El podem trobar als boscos del pirineu. 

El fredolic allenegat a la cuina 

Fredolic allanegat neix en grups nombrososFins fa ben poc aquest bolet era ben poc conegut. Actualment ha guanyat interès a la península ja que és un excel.lent comestible i fàcil de conservar. Guanya en sabor a mesura que l’anem mastegant, és molt perfumat. És un bolet que molta gent el recolecta a l’inici de l’hivern, el fet de congelar-se i descongelar-se pel tema de les glaçades augmenta la seva qualitat a la cuina. Jo l’he menjat saltejat a la paella amb molt poc all i julivert, és important que no amaguem el seu perfum, es nota el gust i textura de la barreja de la llenga i del fredolic. Tot i que no ho he probat, penso que pot quedar perfecte amb estofats.

 

 

Possibles confusions amb el fredolic allenegat 

Les confusions entre tricholomes és un tema de conversa cada any per les intoxicacions a Catalunya. El tricholoma portentosum el podem confondre fàcilment amb altres espècies del seu ordre. El problema principal és que gairebé la majoria de confusions són tòxiques. El primer tret que haurem de tenir en compte en cas de confusió a la cuina és que si el bolet té gust amargant o una mica picant, haurem de descartar-lo per complet.

Una de les intoxicacions més freqüents és amb el tricholoma josserandii, tot i que són molt similars, aquest careix de tonalitats groguenques pel peu. També especial atenció amb el perillós tricholoma pardinum, molt conegut a Catalunya per les seves intoxicacions cada temporada, aquest té unes tonalitats més grisoses, és esquamós i no té tonalitats groguenques al peu. Ús mostrem un video pequè pogueu veure en viu com és aquest bolet.

 

Voleu ajudar-nos a completar l'article del fredolic allenegat ?

Podeu compartir la vostra opinió afegint un comentari al peu d'aquest article, comentant el contingut en els fórums de boletaires o difonent en xarxes socials.

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.