Boletus edulis, el cep blanc

 

Sens dubte un dels ceps més apreciats i coneguts, el seu nom Edulis, prové del llatí i significa comestible, la seva forma de tap de cava en els exemplars més petits és molt característica. De l’ordre dels boletals és un dels únics boletus que podrem trobar en diversos hàbitats, d’aqui que la seva zona d’influència sigui ámplia. És un bolet que té molta capacitat de creixement i realment, trobar-se’l al bosc en el seu moment màxim d’expansió, no deixarà indiferent a cap boletaire.

 

NOMS POPULARS DEL BOLETUS EDULIS

 Exemplars boletus edulis

A nivell micologic té varis noms que li són sinònims: boletus solidus, leccinum edule i dyctiopus edulis.

A Catalunya se’l coneix com a cep blanc, sureny, a Euskadi el coneixen com Onddo zuri, hongo, miguel... a Galícia se’l coneix com cogordo o madeirudo, a França com cèpe de Bordeaux o a Itàlia com a porcini.

 

 

  

 

CARACTERÍSTIQUES DEL BOLETUS EDULIS

 

Boletus edulis El barret del boletus edulis neix tancat per acabar desplegant-se fins arribar en alguns casos als 30cm de diàmetre, d’aqui que hi pugui haver exemplars realment volumiosos. El barret és de color bru i pot tenir tonalitats rogenques o fins hi tot blanques, la seva cutícula és viscosa amb la humitat i el fet que quedi marcat amb un ribet blanc, fa que es diferencii d’altres boletals. La part inferior del barret és esponjosa i fàcilment desprendible de la cutícula, a l’inici blanca per acabar tornant-se groguenca i tirant a verd amb el pas del temps.

El peu és blanc i ample a l’inici, i tendeix a estirar-se en la maduresa, pot arribar als 20cm de llargada. La seva part superior és dibuixada per unes formes ben reticulades de color més opac que la seva base, tret distintiu d’aquesta espècie.

 

 

 

 QUAN I COM BUSCAR EL BOLETUS EDULIS ?

 

El boletus edulis és un bolet de tardor, aparèix de manera dispersa, sense grans erols i el podrem arribar trobar a finals d’agost al pirineu si les plujes acompanyen. Es prolonga durant els mesos de tardor fins que arriben les primeres glaçades al novembre. Prefereix terrenys ácids i el podem trobar en molts hàbitats, en cotes més baixes els hi agraden els boscos de frondoses amb preferència pels roures i castanyers. En cotes més elevades apareixen en boscos de coníferes.Boletus edulis

 

 

 

ALGUNES ZONES ON BUSCAR BOLETUS EDULIS

 

El boletus edulis compartèix hàbitat amb el boletus pinophilus al pirineu, per tant, podrem collir-lo als mateixos llocs, ja esmentats a la fitxa del boletus pinophilus. En zones més baixes, el podem buscar a les fagedes i castanyers del Montseny i a les rouredes i castanyedes properes a Viladrau, Algún pedàs de fageda pre-pirinenca propera a St Romà de la Clusa també n’és productora, tot i que s’hauran de conèixer els petits pegats de bosc més propensos.

 

 

POSSIBLES CONFUSIONS AMB EL BOLETUS EDULIS

 

El boletus edulis es pot arribar a confondre amb altres boletus comestibles de gran qualitat com el pinophilus, aereus o aestivalis. Els seus trets més distintius són el rivet blanc que marca la silueta del barret i la retícula ben dibuixada i de tonalitat ocre que marca la part superior del seu peu.

Com a espècie tòxica es pot arribar a confondre amb el tylopilus felleus, però el seu gust amargant el descarta inmediatament.

  

 

 

EL BOLETUS EDULIS A LA CUINA

 

Boletus edulisPer a molts aficionats i cuiners és el millor bolet, el seu gust i la seva textura són molt fins i desprén un aroma suau que pot recordar a ametlles. Tot i que la majoria d’usuaris descarten l’esponja verdosa de la part inferior del barret, aquesta és molt preuada per alguns cuiners gourmets.

La meva experiència personal, recomana utilitzar els ceps menuts per consumir-los laminats en carpaccio i macerats amb oli, vinagre i espècies i els exemplars més vells en ápats com guisats, a la paella amb all i julivert o trossejats per donar bon gust a un risotto.

També és un bolet fàcil de conservar, tant amb oli com amb vinagre o bé congelat i és molt adient per dessecar i utlitzar en forma d’espècie per condimentar plats.

 

Sabeu més sobre el boletus edulis?

Podeu compartir la vostra opinió afegint un comentari al peu d'aquest article, comentant el contingut en els fórums de boletaires o difonent en xarxes socials

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.