El fredolic bord o fredolic metzinós

Fredolic bord petitDavant l'abundant florada que està fent el fredolic bord (Tricholoma pardinum) aquests dies, les notícies que ens arriben sobre gent vista amb fredolic metzinós al cistell, i les moltes intoxicacions que hem patit a Catalunya aquests darrers anys per culpa del Tricholoma pardinum, hem cregut necessari i urgent escriure una fitxa sobre aquest perillós bolet.

Característiques del fredolic bord.

El fredolic bord pertany al gènere Tricholoma, igual que el fredolic o el groguet (espècie que també desaconsellem consumir). És un bolet força més gran que el fredolic normal (Tricholoma terreum), arribant a fer un barret de 20 cms en exemplars madurs, però perfectament pot quedar d'un tamany molt més modest degut a factors ambientals.

El color del barret del fredolic bord és gris, igual que el del fredolic bó, però molt més esquamós, i les escames sovint deixen veure el color de la carn que de vegades grogueja a les zones on entra en contacte amb l'aire.

El peu del fredolic metzinós és molt més gros que el del fredolic bó, i també molt més robust, de carn compacta, ben al contrari que el trencadís peu del fredolic bó.

L'olor del fredolic bord recorda a la farina.

Hàbitats on trobem el fredolic bord.

Fredolic bord botóHem d'anar amb molta cura, sobretot als boscos d'avet i a les fagedes on és més fàcil trobar-los. Zones com el Montseny, la Vall d'Aran, parts altes del Pallars, cares nord de la Cerdanya... són zones productores del perillós fredolic bord.

Intoxicació provocada pel fredolic bord.

La intoxicació pel fredolic bord es presenta poc després d'haver-lo ingerit, en un termini entre els 15 minuts i les dues hores (amb la digestió). Els símptomes són semblants als d'una gastroenteritis molt severa amb vòmits, diarrees, marejos i problemes hepàtics que es perllonguen força en el temps. L'hospitalització ràpida en cas d'ingesta és fonamental per fer rentat d'estòmac en cas que hi siguem a temps, evitar la deshidratació i evitar problemes hepàtics més greus.

S'acostuma a pensar que la intoxicació per fredolic bord no provoca la mort i no és del tot cert... Depèn de la quantitat ingerida i de la salut de la persona. L'any passat, per exemple, vam haver de lamentar alguna mort a causa d'aquest fredolic.

Recomanacions a tenir en compte per no recollir fredolic bord.

Per a boletaires inexperts, la recomanació és no recollir cap fredolic, ja que darrerament les confusions que provoca aquest bolet són Fredolic bord a l'avetles que més vides s'estan emportant a Catalunya. Sense anar més lluny, també hi ha la confusió amb la lepiota que va provocar greus intoxicacions i alguna mort fa un parell d'anys a gent que les recollien als parcs públics pensant que eren fredolics.

Per a boletaires iniciats recomanem no collir cap fredolic a alta muntanya, especialment a boscos d'avet i faig.

I en general, per a tots els boletaires, fem la tan manida recomanació: No agafeu cap bolet del qual no n'esteu segurs que és bó.

Fredolic bord Vs Fredolic bord

Finalment recordem les diferències principals entre el fredolic bord (Tricholoma Pardinum) i el fredolic bó (Tricholoma terreum):

-El fredolic bord es troba, sobretot, a la vora d'avet i faig, a força alçada. El fredolic bó es troba a pi, sobretot pi roig i pi blanc, i el podem trobar fins a cota 0.

-El fredolic bord té el barret esquamós, mentre que el fredolic bó sovint el té llis, tot i que no ens podem refiar perque moltes vegades el vent o la sequedat provoca l'aparició d'escames.

-El fredolic bord sovint té una mida més gran i és més robust que el fredolic bó.

-El peu del fredolic bord és compacte i robust, mentre que el del fredolic bó és trencadís i prim.

 Fredolic bord gros

 • Boletaire Ivan IPVIPV- Ivan Pino

  Boletaire des que tenia ús de raó i podia caminar, seguint la tradició i les ensenyances de l'avi.
  Caminador, explorador i curiòs que s'ha prés això dels bolets com un esport i un repte a més d'una afició.
  Interessat en investigar tot el que fa referència a cicles de bolets, apassionat de la meteorologia i aprenent de geologia i botànica.

  Impulsor d'Amb B de Bolets i Bolets.com
  Facebook | Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.