La mare del rovelló o rovellona

Mares de rovelló, una d'elles deformada degut a la parasitacióTots els boletaires, en alguna ocasió ens hem trobat aquests rovellons tant atípics, anomenats rovellona, rovellola o mare de rovelló.  Es caracteritza per tenir el seu himeni (part de les làmines del bolet) de color blanc i ens preguntem:  a què és degut aquesta alteració dels rovellons ? 

Aquest transtorn és provocat per un fong anomenat Hypomyces Lateritius, el qual ataca l’himeni del rovelló i provoca la desaparició de les seves làmines, donant-li una coloració blanquinosa i consistent. Aquest fenòmen també provoca irregularitats en el creixement del rovelló, que fins hi tot pot provocar que perdi la seva forma típica que tots coneixem.

 

Aquest fong afecta principalment a les varietats de lactarius on a més del deliciosus, s’inclouen les varietats de sanguifluus, i es desenvolupa en pinedes. En funció de la climatología apareixerà en major o menor grau dins dels nostres boscos.

Aquest fong no altera els principis del rovelló, no li fa perdre les propietats i continua sent igualment comestible. Els rovellons afectats per aquesta parasitació, és més difícil que es vegin afectats pels insectes.

 

Mares de rovelló en perfecte estat i ben joves i tendres. Ideals per degustar.

 

A nivell de cuina, aquest bolet agafa una consistència més dura degut a la parasitació i incrementa més el gust del rovelló ja que guanya amb textura. Per a molts, gastronòmicament parlant és millor que el rovelló convencional, per a d’altres, tot el contrari, així doncs, anirà a gustos!

 

Mare de rovelló en forma l'àguila. La parasitació deforma el bolet

 

Podeu afegir els vostres comentaris sobre les mares de rovellons a peu de plana, així com compartir o comentar a les xarxes socials els vostres coneixements respecte aquest bolet.

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.