Lepiota Brunneoincarnata

Bolet causant d'intoxicacions mortals a Catalunya 

Arrel d’un post a faceebok d’en Leandro Sanchez, hem fet aquest article perquè creiem que serà d’interès per a tots els boletaires. Aquest bolet ha causat víctimes mortals a Catalunya en els darrers anys i caldrà saber diferenciar-lo bé, per això ús n’expliquem alguns detalls. És important que tots els boletaires visualitzeu la imatge i que cadascú és quedi amb els principals trets d’aquest bolet per poder-lo diferenciar bé de la resta.

 

Lepiota Brunneoincarnata

 


Característiques Lepiota Brunneoincarnata

Barret:  no fa més de 6cm de diàmetre i és pla, per tant és un bolet petit. El barret pren tonalitats rogenques o color bru ocre i deixa un mamelló més o menys visible a la part central on el color és més intens.

Làmines:  desiguals i blanquinoses, decurrents.

Peu:  blanc i llis a la part superior i rogenc a la part inferior. Just on enllacen els dos colors s’hi forma un anell però aquest mai és clar.

Carn:  carn blanca que al tall esdevé lleugerament d’un color rosenc.

Olor:  afruitada amb un gust dolç.

 

Hàbitat i confusions amb la Lepiota Brunneoincarnata

És una espècie poc comuna ja que apareix a llocs aïllats principalment amb herba. Especialment perillós perquè creix a parcs i jardins de les ciutats però també el podem trobar als boscos, normalment sota arbres planifolis o zones de prats de pastura.

Susceptible de ser confosa amb la comestible Macrolepiota Excoriata (paloma excoriada) o amb un camperol silvestre (Agaricus Campestris), tot i que imaginem que hi ha hagut víctimes que l’han pogut confondre amb els fredolics (Tricholomes) convencionals.

 

Toxicitat de la Lepiota Brunneoincarnata

La intoxicació d’aquest bolet presenta els mateixos símptomes que la intoxicació faloidiana provocada per l’Amanita Phalloides o farinera borda, i també amb la d’altres amanites i lepiotes. Les toxines responsables no es destrueixen ni amb els sucs gàstrics generats per l’organisme ni durant la cocció. El període d’incubació és de 8 a 24 hores després d’haver estat consumit.

La intoxicació consta de tres fases: 

  • Intestinal: sensació de malestar, dolor abdominal, gastroenteritis, diarrea i vòmits. En aquesta primera fase es pot produir la mort per parada cardíaca o shock vascular.
  • Millora aparent: passats dos dies d’haver consumit els bolets els símptomes desapareixen durant unes hores, això pot fer pensar a la persona intoxicada que es troba fora de perill.
  • Lesió hepàtica: aquesta fase és la més greu, apareix el tercer dia després de la intoxicació. En aquesta fase les toxines ataquen el fetge de forma violenta. Aproximadament després d’una setmana d’haver ingerit els bolets es produeix la mort degut a hemorràgies internes, coma hepàtic o parada multifuncional.

 

Tractament intoxicació Lepiota Brunneoincarnata

  • Durant els dos primers dies: diüresis forçada, aspiració digestiva, carbó activat, catàrtics, penicil·lina, silimarina.
  • Als quatre o cinc dies: lactulosa, descontaminació intestinal, vitamina K, plasma fresc.
  • És possible que als dos o tres dies de la intoxicació no quedi més remei que uns transplantament de fetge.

 

Sabeu més sobre aquest bolet mortal?

Podeu compartir la vostra opinió afegint un comentari al peu d’aquest article o comentant el contingut en els fòrums de boletaires o difonent en xarxes socials.

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.