Com netejar els bolets de forma ràpida i fàcil
Tot sovint fem una bona collita de bolets i quan arribem a casa se'ns fa una muntanya haver de netejar-los, o potser un boletaire ens ha regalat una plata de bolets i no sabem ni per on començar per fer la neteja. En aquest article intentem ajudar-vos a fer aquest tràmit del bosc a la cuina.
La neteja dels bolets comença al bosc
Aquesta és la primera norma que s'ha de seguir per no estar-se tota la tarda netejant bolets. Sovint veig cistells amb bolets bruts, apilonats i plens de pinassa, fulles i sorra... i el primer que se'm passa pel cap és la feinada que hi haurà a netejar, a part que no afavorim gens la bona conservació dels bolets, així que per molt que ens costi més d'emplenar el cistell per fer una bonica (i poc pràctica) foto, seguirem unes normes a l'hora de posar els bolets al cistell.
- Treure la fullaraca i restes de sorra que hi pugui haver a sobre del barret dels bolets.
- Un cop arrencat suaument el bolet, tallem la part del peu que té sorra.
- Descartem qualsevol troç de bolet que estigui corcat o deteriorat.
- Posarem els bolets ben endreçats amb les làmines mirant cap avall per a que no hi entri sorra i a més ajudarem a dispersar les espores.
- És recomanable tapar els bolets per sobre amb una peça de tela, no ens entrarà brossa i evitarem als tafaners. Mai posar plàstics o diaris al cul del cistell que només serveixen per a tapar-los la respiració i eviten la dispersió de les espores.
Netejar els bolets a casa.
Un mètode que em va molt bé amb tots els bolets és fer servir tovallons de cuina d'aquells de paper. Un l'humitejarem una mica i l'altre el deixarem sec. L'humit el farem servir per netejar la sorra i fulles més enganxades, el sec ens servirà per assecar i gratar.
Aquest és un mètode molts fàcil però molt eficaç. Hi ha qui fa servir un pinzell però és més lent.
Sempre que poguem, intentarem no mullar els bolets per evitar un excès d'acumulació d'aigua que a l'hora de cuinar els bolets farà que bullin, en comptes de fregir, perdent qualitat tant en la textura com en el gust.
Si veiem que no hi ha més remei que mullar ja que hi ha bolets més complicats de netejar (llenega, llengua de bou, rossinyol, peu de rata...), farem una primera neteja acurada i guardarem els bolets a la nevera. Abans de fer-los servir a la cuina serà el moment de mullar-los sota un raig petit d'aigua. Els deixarem escòrrer 20 minuts per a que perdin una part de l'excedent d'aigua.
Sabeu més formes de netejar els bolets?
Podeu compartir la vostra opinió afegint un comentari al peu d'aquest article, comentant el contingut en els fórums de boletaires o difonent en xarxes socials.