Conservar els bolets: assecar

Si la temporada de bolets ha estat bona i hem tingut la sort de fer una bona collita, haurem d'anar pensant en com conservar els bolets. En aquest article us expliquem com assecar bolets, quines espècies es poden assecar i com fer-los servir després a la cuina. 

Bolets que es poden assecar

Si ens hi posem, segurament podríem assecar qualsevol bolet, ja que en bona part estan formats per aigua, però hi ha bolets més adients per assecar que uns altres. Diríem que és un bon métode de conservació de trompetes, camagrocs i cama-secs sencers i de rossinyols, ceps madurs i moixernons tallats a llesques (d'entre 0,5 i 1 cm). La múrgula l'enfilarem amb fil de pescar o l'assecarem al forn.

camagrocs

Assecar els bolets

Netejarem els bolets sense utilitzar aigua. Podem fer servir un pinzell o un tovalló de cuina dels de paper.


Mai posarem els bolets que volem assecar a la nevera, on ens agafarien humitat i per tant serien més difícils d'assecar.

Podem fer servir des d'un assecador fet amb reixes, fins un simple cartró (el paper de diari no és gaire recomanable perque la tinta es pot impregnar al bolet), amb poca quantitat de bolets el cistell mateix ens pot fer el servei. Estenem els bolets intentant que no es toquin entre ells i els col·locarem en un lloc fresc, sec i ventilat (mai al sol directament).

Els anirem movent cada 12 hores fins que observem que els bolets han perdut tot l'excés d'humitat que puguin portar del bosc. Fins aquí la fase crítica en que podem perdre la collita, si venen molt humits de bosc i no som capaços d'assecar ràpidament per falta de ventilació correm el risc que se'ns floreixin. 

Un cop els bolets redueixen una mica de tamany (entre un i 3 dies depenent de l'humitat ambiental), podem deixar de girar-los. Ara només falta esperar que acabin d'assecar (uns 10 dies més per assegurar-nos). Triarem un dia de baixa humitat ambiental per posar-los en pots de vidre tancats hermèticament.

És important abans de posar els bolets al pot de conserva assegurar-se que estan ben secs. Hem de comprovar que en trencar-se gairebé s'esmicolen perque si no al pot se'ns poden florir.

camagrocs secsEls bolets conservats de forma correcte amb aquest métode, duren anys.

Utilitzar els bolets assecats a la cuina

Un cop ben secs al pot l'únic que haurem de fer per cuinar-los és rehidratar-los en un bol amb un cul d'aigua uns 10-15 minuts abans, depenent del bolet i estaran llestos per cuinar. Hi ha gent que aprofita l'aigua de rehidratació per donar més gust als plats, colant-la prèviament.

A l'hora de calcul·lar la quantitat que farem servir, hem de tenir en compte que els bolets rehidratats augmentaran força de volum quan es rehidratin.

Avantatges d'assecar els bolets

 • Un cop secs ens ocuparan poc espai.
 • Alguns bolets augmenten el seu aroma un cop secs.

Inconvenients d'assecar els bolets

 • pots de bolets secsFins que els bolets no han perdut força aigua ens ocupa força espai a casa.
 • Amb temps humit si no els control·lem és relativament fàcil que se'ns facin malbé.
 • La casa pot fer molta olor de bolet durant uns dies, i fins i tot fortor si algun dels bolets es podreix.

Sabeu més sobre assecar bolets?

Podeu compartir la vostra opinió afegint un comentari al peu d'aquest article, comentant el contingut en els fórums de boletaires o difonent en xarxes socials.

 

 • Boletaire Ivan IPVIPV- Ivan Pino

  Boletaire des que tenia ús de raó i podia caminar, seguint la tradició i les ensenyances de l'avi.
  Caminador, explorador i curiòs que s'ha prés això dels bolets com un esport i un repte a més d'una afició.
  Interessat en investigar tot el que fa referència a cicles de bolets, apassionat de la meteorologia i aprenent de geologia i botànica.

  Impulsor d'Amb B de Bolets i Bolets.com
  Facebook | Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.