Tornen els bolets a la Catalunya Central (2014)

Desperta l'activitat i els bolets arriben al centre del territori  

Aquest cap de setmana passat he anat a controlar les llenegueres que tinc aprop de casa, a la Catalunya Central. Amb les últimes calorades les espectatives de trobar llenegues eren poques, però el treball de camp previ, és importantíssim amb aquest bolet, ja que el primer boletaire que ho ensopega, és el que se les emporta.

Les condicions del bosc en estat òptim, tot ben xop ja que durant la nit havia creuat un front que havia deixat tempestes. M’encanta la sensació de moure els arbres i mullar-me amb les seves gotes d’aigua. A més, un cel ennuvolat, un clima de plena tardor i tot sol al bosc.

 

 

De seguida, el bosc m’ensenya que els bolets han començat a sortir, quedo sorprés quan vaig ensopegant rovellons enmig de la pista forestal. Sembla que aquesta temporada encara no ha visitat la zona cap boletaire. Els rovellons (lactarius deliciosus) estan bastant tocats, però estan sortint els rovellons de solei (lactarius sanguiflulus) que són més ferms i que surten ben sans. Decideixo perdre una estona per fer uns quants rovellons abans de visitar les llenegueres.

 

 

Quan arribo a les llenegueres, em trobo un panorama de camagrocs impressionant, de grans dimensions. Tots sabem que camagrocs i llenega negra és fàcil que comparteixin hàbitat. Les llenegues encara no han sortit, però les boixeres per dins són ben molles i això és molt bon senyal. De sobte una llenega negra de grans dimensions, ferma i sana, se m’apareix davant meu. Només una, però suficient per captar el missatge de que estic davant les portes de la florada, una florada que no tardarà en arribar.

 

Llenega negra del Bages

 

S’acosten unes setmanes en què els bolets sortiran aprop de casa. Molta varietat i desplaçaments curts que esperem posin la cirereta a aquesta magnífica temporada on hi ha bolets per tothom. Els millors bolets, els d'aprop de casa!

 

Boletaires, heu visitat els boscos de la Catalunya Central ? ens ho expliqueu ?

Podeu compartir la vostra opinió afegint un comentari al peu d'aquest article, comentant el contingut en els fórums de boletaires o difonent en xarxes socials.

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.