Buscar castanyes

Buscadora de cstanyesBuscar i collir castanyes.

Un dissabte de tardor buscant castanyes, una tarda plàcida en la que volem passar una estona al bosc acompanyats dels colors de la tardor recollint el fruit del castanyer. Prepareu-vos mentalment per fer moltes flexions, ja que us passareu la tarda literalment "pels terres". Gimnàs de bosc.

 Quan podem anar a buscar castanyes?

En funció de l'altura sobre el nivell del mar on es troben els castanyers, aquests farán castanyes en un moment o altre de la temporada, però podem generalitzar dient que el mes d'Octubre acostuma a ser un bon moment per anar a fer una bona cistella de castanyes que ben torrades ens alegraran alguna berenada o bullides els postres del sopar. Tot seguit deixem tres vídeos on podreu buscar castanyes.

Buscar castanyes.

Collir castanyes.

Carregar el cistell de castanyes.

Fot-li castanyot.

Les castanyes passen l'estiu dins les seves pallofes, que prenen forma de esferes punxegudes que podeu veure a la part més alta del castanyer. Cada pallofa de castanyer pot contenir 2,3 o 4 castanyes. Quan arriba el seu moment de maduració aquestes pallofes s'obren i la castanya cau des de dal de tot de l'arbre. Si una d'aquestes castanyes us cau al cap entendreu el sentit de la frase "Fot-li un castanyot". També es pot donar el cas que caiguin per fortes ventades, en aquest cas les castanyes poden ser encara un xic verdes.

De qui son les castanyes?

La teoria diu que les castanyes pertanyen al propietari del bosc, que per tant té dret a collir-les i treure'n un rendiment econòmic. La pràctica és que a determinats boscos de Catalunya el propietari no aprofita la castanya i la tradició és anar-ne a buscar una bossa o cistella per fer-les a casa torrades durant la tardor. Darrerament alguns propietaris que si aprofiten la castanya han posat rètols indicant que es fa aprofitament, en aquest cas, no s'han d'agafar les castanyes, tampoc s'han d'agafar si el propietari fa saber que les aprofita o la finca està vallada. Sentit comú.

En teoria caldria anar a demanar permís al propietari del bosc, però això ho fa poca gent, perquè habitualment costa saber de qui és i costa més encara trobar-lo. Algun dia us explicaré unes idees curioses que de vegades tinc sobre la propietat privada dels bosc i els drets i deures que hauria de comportar, així com la propietat pública dels mateixos boscos. Qualsevol fórmula que ens permeti a tots anar a tirar fotos als colors dels arbres és vàlida.

Si el bosc és públic podem collir castanyes a no ser que hi hagi algun tipus de protecció, com seria el cas d'un parc nacional.

Carnet de buscador de castanyes.

Per el moment no hi ha carnet de buscador de castanyes, però millor no els donem idees als magnífics gestors públics del país que tant bé saben arreglar tot el que toquen. Podeu oblidar la castanya.

Castanyes

Bullir castanyes.

Rentem les castanyes amb aigua i les tirem dins una olla o ansat amb aigua bullint, deixem que es bullin i ens les mengem. Podeu fer la prova de tirar-los un xic de sal.  Les castanyes es poden partir fàcilment pel mig amb un ganivet i queden amb una textura farinosa molt agradable. Anar escurant amb les dents les castanyes bullides és el passatemps preferit del meu avi quan arriba la tardor, sovint competint amb algun altre familiar per veure qui fa la muntanya de peles de castanyes mes grossa. La gràcia de bullir castanyes és que es pot fer en un moment a la cuina i que son un bon postres.

Torrar castanyes.

Les castanyes torrades son les reines de la festa. Agafem les castanyes i els fem un petit tall amb un ganivet. Això ho fem per tal de que no explotin o petin un cop les estiguem torrant. Posteriorment les tirem dins una paella que tingui tot de forats i deixem que es torrin amb la flama del foc a terra fins que quedin força negres o torrades.

Ara no recordo el motiu, però crec que és habitual ruixar-les amb aigua (Algú ens pot deixar un comentari amb el motiu?).  Un cop torrades les castanyes les emboliquem amb paper de diari perquè conservin l'escalfor i ja es poden menjar, pelant-los prèviament la pell torrada o carbonitzada. Quedareu amb els dits totalment negres, però el gust de la castanya torrada s'ho val. Castanya amb ratafia o moscatell?


Ull, castanyes bordes.

La major part dels castanyers que hi ha dins les ciutats en els parterres son castanyers bords. No colliu les enormes castanyes bordes que fan, i que es distingeixen per ser d'una pallofa amb unes punxes molt gruixudes, ser castanyes molt més grosses i amb la marca de la castanya molt més blanca. Ull amb això, que abans no calia dir-ho, però darrerament veig poques castanyes bordes pel carrer i això em fa malpensar.  No és castanya bona tot el que ho sembla.

Conservar castanyes.

Les castanyes es corquen quan fa dies que les tenim en un piló, surten uns cucs grocs i refets que passen feliçment de castanya a castanya, per tant, no mantingueu un cistell de castanyes gaires dies esperant per ser consumides, que tindreu festa de la grossa de la proteina. No coneixem cap mètode per conservar les castanyes, una llàstima, així que agafeu només lesl que consumireu.

Si en sabeu més sobre les castanyes i castanyers o voleu deixar la vostra opinió i consells al respecte, podeu comentar aquest article a peu de pàgina o compartir-lo a les xarxes socials. Bona castanyada!