Els 10 manaments del bon boletaire.
Respectar l’entorn i el medi natural de boscos i muntanyes.
Els 10 manaments del boletaire, o normes de conducta i bones pràctiques boletaires no poden faltar en qualsevol web de bolets. Segurament tothom ja sap com ha d’actuar quan va al bosc, però no tots els boletaires són iguals. N’hi ha que van cada cap de setmana al bosc, hi ha boletaires de tot l’any o n’hi ha que fan quatre sortides comptades durant l’época de tardor.
Intentarem explicar el que comporta realitzar males pràctiques amb les seves conseqüencies per la natura. El boletaire de tot l’any, segurament n’estarà assabentat degut a la seva bona coneixènça de l’hàbitat natural dels boscos, però el boletaire ocasional, segurament no en tindrà tant clares les conseqüències.
Ha de quedar clar, que l’ámbit de freqüència de visita al bosc, no determina el ser més o menys respectuós amb el medi natural. Digue’m-ne que aquest factor depén més dels valors inculcats a cadascú en els termes que imperen l’educació i el sentit comú. Ens hem de sensibilitzar amb aquest tema i evitar notícies com la de la post-temporada boletaire 2010, en la qual es van recollir 3 tones de deixalles al parc natural del Cadí Moixeró.
Ara farà un parell d’anys, els membres del fórum de bolets.com i de catbolet.com ens plantejavem el que varem anomenar els “Manaments del bon boletaire”, el qual consisteix en l’elaboració d’un llistat amb les bones pràctiques a seguir per qualsevol boletaire. Ara recuperem el tema i el publiquem, ja que tots ens hi juguem molt.
Els bons consells i les bones pràctiques d'actuació al bosc, o els manaments boletaires.
1) No arrencarem els bolets que no collim, i si ho fem, serà sempre amb una finalitat justificada i amb destresa.
Arrencar o esbotzar els bolets que no collim és una manera de trencar el creixement i simbiosi entre el fong i l’abre o sòl. D’aquesta manera contribuim a trencar l’equilibri del cicle natural.
2) No collirem bolets en mal estat:
Els fongs en mal estat no cal recolectar-los, es quedaran al bosc per fer llavor en un futur.
3) Serem curosos alhora d’emportar-nos del bosc qualsevol residu que generem. Si cal, recollirem també la brossa de les persones incíviques:
Aquest és un dels problemes més patents, ja que provoca un gran impacte tant a nivell medio-ambiental com contaminant. Cal que tothom prengui conciència i per fer-ho, adjuntem una relació dels residus més freqüents en les nostres muntanyes i del temps de degradació de cada un dells:
- Cigarreta sense filtre: 3 mesos
- Llauna d'alumini: 10 a 100 anys
- Mocador de paper: 3 mesos
- Encenedor de plàstic: 100 anys
- Pell de fruita: 3 a 6 mesos
- Got de plàstic: 100 a 1000 anys
- Paper de diari: 3 a 12 mesos
- Bossa de plàstic: 100 a 1000 anys
- Llumí (misto): 6 mesos
- Porexpan : 1000 anys
- Filtre de cigarreta: 1 - 2 anys
- Tarjeta de crèdit o de telèfon : 1000 anys
- Xiclet: 5 anys
- Vidre: 4000 anys
4) Respectarem l’hàbitat i el medi.
Sempre cal intentar deixar l´entorn tal i com l'hem trobat, o millor.
5) No llaurarem el sòl amb eines impròpies
Utilitzar rasclets, xarpells i eines similars, implica la destrucció del subsòl del medi i amb això, les arrels dels arbres, plantes i el miceli a través del qual neix el bolet.
6) Hem de respectar la calma de l’entorn natural sense crits ni accions innecessàries:
Hem de respectar l’equilibri de la natura. Quan entrem a un bosc, ho fem també dins d’un ecosistema on conviuen altres éssers, per dir-ho d’alguna manera, estem entrant en una llar on els seus habitants tenen uns costums i estil de vida propi. Es tracta de passar-hi desapercebut i no alterar aquest equilibri.
7) Preservarem els indicis de propietat privada. Respectarem els filats, no perturbarem la tranquilitat del bestiar ni aparcarem en zones de prats ni pastures:
Una de les conseqüències que poden derivar de no respectar aquestes premises, és el tancament de pistes per part dels propietaris molestats. Aquest fet comporta la impossibilitat d’accedir de manera cómode al bosc. Tampoc cal estacionar ni circular pels prats, fer-ho comporta la destrucció de pastures pel bestiar. Heu de tenir clar que sempre que obriu un fil cal que el tanqueu. En cas que aneu primers i obrir un fil, cal quedar-se fins que hagi passat l´últim per tal de tancar-lo.
8) Els boletaires hem de ser responsables de la nostra orientació i, mitjançant previsió prèvia, incorporar totes aquelles eines que ens puguin prevenir de qualsevol inclemència que pugui sorgir, concients que el caminar enmig del bosc sense referències ni camins marcats por comportar certs ensurts.
9) Cal portar menjar i agua, roba impermeable i d’abric, telèfons movils, localitzadors, sistemes de ubicació, pot evitar i minimitzar qualsevol risc. També serà important deixar dit a algún familiar la zona per on ens moure’m.
10) Estimaràs el bosc per sobre de totes les coses, si ho feu, la resta de manaments es compliran sols aplicant el sentit comú.
L'home, el bosc i el medi natural.
Cal tenir molt en compte que cada vegada més, la natura pateix agressions. Totes elles, donades pel comportament humà o per fets incontrolables com el clima. Les inundacions, les tales incontrolades o els incendis són grans destructors de la natura, malhauradament aquests darrers, cada dia amb més freqüència. Tots sabem que quan es tala o crema un bosc, tarda molts anys en regenerar-se, i que poder-ne gaudir de nou, ja quedarà per les generacions futures.
En ocasions, el propi sistema capitalista ha comportat la destinació de patrimoni natural a patrimoni urbanístic i explotacions industrials; perdent parts importants de reserves, de parcs naturals o de zones verdes amb totes les conseqüències que comporta. Per acabar-ho d’arreglar, dues terceres parts dels habitants dels paisos en vies de desenvolupament, depenen de la fusta com a mesura energética.
La massa forestal és molt important pel medi natural. La creació d’oxigen, la bona canalització de les plujes, la simbiosi amb el medi animal, botànic... Però aquest aspecte l’explicarem en un nou article més detallat.
Per tots aquests motius, és important que alhora de visitar qualsevol bosc o muntanya, el boletaire hi posi de la seva part, en moltes ocasions, el petit gra de sorra de cadascú, amb el pas dels anys, pot esdevenir una gran muntanya que es tradueixi en una millor conservació i respecte d’aquesta natura que tant ens hem d’estimar.
Ens ajudeu a compartir els 10 manaments boletaires?
Així doncs, demanem que feu difusió dels manaments boletaires, per tal de millorar entre tots, així com animem a que afegiu a peu d'aquest article les observacions, comentaris o nous manaments que creieu oportuns d'incloure-hi. Gràcies a tots per ser bons boletaires i ensenyar als qui s´inicien a ser-ho.