Les llenegues negres ho intenten al Bages

Encarem les sortides per buscar nous boscos lleneguers aprop de casa

Llenega negre procendent de la Catalunya central

Seguim en plena temporada de tardor, les temperatures no afluixen i no es veu aigua per enlloc. No queda més remei que encarar-ho de manera positiva i per fer-ho, aprofitant que hi ha grans florades de camagroc i alguna llenega negra al Bages, sortim al bosc per coneixer millor aquestes zones properes a casa on sabem que prou s'hi fan bolets. Per fer-ho, hem de tenir clar que només ens valdran les fondalades més obagues, sempre en els vessants nord. Les llenegues estan en mal estat, volen sortir però no poden i les que ho fan, moren per les altes temperatures. No obstant, el fet que n’hi hagi alguna, és un puntal que hem d’aprofitar per cercar noves llenegueres que esperem que donin millors fruits en els propers anys.

  

A continuació, un parell de videos perquè pogueu jutjar l’estat del bosc un any per l’altre a una mateixa zona. Una lleneguera d’aquesta setmana, del que de ben segur és una bona lleneguera, tot i que aquest any només n’hagi fet quatre de comptades. És curiós que n’hagi pogut aprofitar tres, precisament les més grosses. Lluitant contra els factors medioambientals, aquestes si que tenen mèrit ! 

 

 

L’altre video és d’una lleneguera de l’any passat per la mateixa zona del Bages, en ple temporal de pluja, amb unes llenegues tant fermes com humides, en perfecte bon estat, en el que va ser un bon any de bolets.

 

 

Els camagrocs segueixen el seu curs, ja sabem que és un bolet que no es corca i que quan engega la florada és difícil de que s’aturi. Com que les obagues aguanten bé, els trobem amb facilitat, tot i que com que no plou, no creixen. És un bolet que prou m’agrada, tot i que collir-ne en quantitat m’aburreix, per tant, cada sortida en faig un bon grapat per fer-ne dues menjades i assecar-ne uns quants. 

 

Florida de camagrocs al Bages que no creixen per falta de pluja

 

Encara li queda una mica de temps de marge a les comarques centrals, ha de ploure aviat perquè de ben segur el fred arribarà de sobte. Esperem poder veure caure la pluja, perquè els bolets prou tenen ganes de sortir !

 

Boletaires! Heu sortit per les comarques centrals a buscar bolets? Expliqueu-nos les vostres vivències comentant a peu de pàgina o mitjançant els fórums i xarxes socials.

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.