Cròniques d'una temporada 2014 atípica

Primera sortida a buscar ceps i rovellons, florades avançades 

Des d’inici d’any que els bolets ballen la cançó que volen. Al febrer pràcticament enllaçàvem fredolics amb marçots. Diguem-ne que les múrgules i els moixerons van sortir quan els hi tocava però des de fa algunes setmanes hi ha florides força anormals d’altres bolets. Al meu entendre, els motius són ben evidents, ens trobem en un any en què les temperatures s’han equilibrat i la pluja que cau amb continuïtat ajuden a mantenir un temps més propi de tardor que d’estiu.

No ens hem d’oblidar, que la temporada passada va ser bastant negativa arreu, això ha comportat que els micel.lis s’hagin reforçat, multiplicat i hagin estat esperant amb paciència el moment adequat per néixer amb ganes. Aquest ambient i temperatures hi ha ben ajudat.

 

 

Per la xarxa trobem fets no massa anormals, com bones florides de camagrocs (cantharellus lutescens) o alguna llenega negra (hygrophorus latitabundus) traient el nas. Són bolets de fred que han sortit enganyats amb aquests canvis de temps i que fan estrany que se’n senti a parlar a meitats d’agost.

Després d’estar molts dies a l’alta muntanya, com experiència personal puc afirmar que a moltes zones han començat florides impròpies en aquests dies. Diguem-ne que s’han avançat ben bé un parell de setmanes, veurem com evolucionen. El problema de tenir bolets en aquestes dates, és que molta part de la producció surt corcada, per això, cal recordar que és important netejar els bolets al bosc i deixar-hi els que estiguin fets malbé, per assegurar-ne la reproducció mitjançant les espores. 

Una temporada que comença amb molt optimisme per a molts boletaires i a l’expectativa per a molts d’altres. Com afectaran aquestes florides de cara la temporada de tardor? Una pregunta que anirem esbrinant en les properes setmanes. 

 

 

 

Avui hem trepitjat bosc per anar de cara al bolet, pi roig. La veritat és que tot està molt bonic, els barrancs amb aigua, el verd de l’herba ressalta com mai i podem dir ben contents que el terreny és ben moll. Ens hem trobat molt bolet corcat, puc dir que tot el bolet nascut abans d’aquesta tongada de pluges està ben corcat, fins hi tot els exemplars més petits i ferms. Com que la florada ja havia engegat, les pluges del darrer divendres van acabar de corcar tot el que hi havia, però també van ajudar a que la florada continués. Tots els bolets nascuts fa un parell de dies estan en bon estat, però compte, s’aproximen dies seguits de calor d’estiu i pot afectar negativament l'evolució. 

De moment, a més de bona informació del bosc, ens emportem una collita prou decent tant de ceps edulis com de rovellons (deliciosus), tot i que molt treballada i amb la total incertesa de com evolucionarà la zona amb els dies de calor que vindran. Sigui com sigui això acaba de començar i encara queda molt per veure. De moment caldrà estar al cas i afinar amb la intuïció. 

  

 

  

Boletaires, heu estrenat ja la temporada?

Podeu compartir la vostra opinió afegint un comentari al peu d'aquest article, comentant el contingut en els fórums de boletaires o difonent en xarxes socials.

 

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.