Ceps al desert

Ceps sense pluja les darreres tres setmanes.

Pràcticament tres setmanes sense ploure, amb calor i vent no permetien fer un gran pronòstic pels ceps aquest octubre, malgrat tot m’hi vaig acostar la setmana passada i, malgrat l’absència de bolets, el terreny semblava que estava prou bé.

Inspecció en companyia i primers ceps.

Dimecres, en companyia de’n Carles i en Paco vam fer una primera inspecció més o menys seriosa i vam poder trobar els primers ceps. La bona notícia era que sortien en erols de 4 o 5, la dolenta que bufava el matabolets.

En matabolets torra els ceps.

Així que divendres, sense estar gens convençut, vaig deixar a la meva dona a l’escola i vaig anar a fer una foto d’uns quants ceps que havíem deixat petits. El dia no començava gaire bé... no vaig veure ni un cep de camí cap als petits indultats, el vent no parava de bufar amb força i el pessimisme em ballava pel cap.

Cep i matabolets.

   {youtube}TMNwJ76rwWA{/youtube}

A manca de ceps, investigació!

Bé, fins a les cinc de la tarda no podia tornar a recollir la dona, així que no em quedava més remei que voltar i investigar. Observat que pràcticament només es trobaven ceps vermells (boletus pinophilus), i sense saber gaires pegats d’aquest bolet, em decideixo a seguir vessant avall buscant condicions favorables d’humitat, llum i temperatura. No passa gaire estona que descobreixo uns quants forats a terra, algú m’ha passat però els ceps hi han de ser! Amb una mica de paciència apareix el primer erol.

Erols de ceps.

  

Els ceps vermells (boletus pinophilus), mestres del camuflatge.

Més o menys penso que tinc el patró dels bolets establert, escolto un boletaire que segueix una línia paral·lela així que accelero i cometo un error de principiant: m’accelero. La recerca significa calma, és per això que buscar bolets és una activitat terapèutica. Després de donar una volteta trobant un cep aquí i un altre enllà, torno a la mateixa carena on havia trobat els primers i, a poc a poc i amb bona lletra, la visió del segon erol del dia m’il·lumina.

família de ceps.

  

Ara sí, és dia de ceps al desert!

La investigació ara resulta més fàcil, amb els bolets localitzats ja només es tracta de trobar llocs iguals, i al segon que visito... bingo. Bon erol de ceps, cistell ple de ceps i alegria al desert!

Cal dir que la florada és minsa i molt localitzada, us aviso per si us animeu a fer una visita.

Collita de ceps al desert.

 

 • Boletaire Ivan IPVIPV- Ivan Pino

  Boletaire des que tenia ús de raó i podia caminar, seguint la tradició i les ensenyances de l'avi.
  Caminador, explorador i curiòs que s'ha prés això dels bolets com un esport i un repte a més d'una afició.
  Interessat en investigar tot el que fa referència a cicles de bolets, apassionat de la meteorologia i aprenent de geologia i botànica.

  Impulsor d'Amb B de Bolets i Bolets.com
  Facebook | Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.