El gran any pels bolets

Visió personal i actual del que havia de ser un gran any de bolets

 

Collita de rovellons d'inicis de setembre al pirineuCom han canviat les coses des del setembre, on els boscos del pirineu explotaven amb bolets de tot tipus. Les previsions dels “entesos” eren certes de cap a cap, les florades eren abundants i, molt o poc, hi havia bolets per tothom. Es complien les principals premisses per tot el que envolta el món del bolet: el boletaire torna content a casa amb bolets per menjar i conservar... i els pobles petits i oblidats afavorits, ja que es veuen beneficiats pel turisme boletaire. Tot això porta un positivisme important pel nostre país, però cal recordar que aquest èxit no es coronarà si no hem tractat els boscos amb la cura i respecte que mereixen. 

Hem acabat el setembre amb sequera i les previsions de pluja que s’esperaven a l’octubre no han arribat. Si a tot això hi barregem unes temperatures més pròpies d’estiu que de tardor, tenim la fórmula perfecte per fer un capbolet total.

A dia d’avui, les coses no milloren i els pronòstics no són esperançadors. Els dies han anat passant, la temporada al pirineu ha acabat i la de cotes intermèdies poc marge li queda perquè s’arregli el tema. Amb això, dipositem les esperances a les zones més litorals on esperem que pugui ploure aviat, i per tant, que hi arribin els bolets a mitjans finals de novembre.

Mentrestant, ens hem agafat el panorama tant positivament com s’ha pogut i hem fet alguna sortida prop de casa per descobrir nous boscos. Sempre buscant les fondalades més obagues situades als vessants nord.

 

Prats i boscos amb herba cremada per la sequera

  

LA MILLOR TEMPORADA DELS DARRERS ANYS ?


No pluja, temperatures altes i vent = cistell buitPer molta pluja que pugui caure durant l’any mai serà suficient si no plou durant la tardor. La pluja que cau durant l’any és bona perquè el miceli fructifiqui sota terra, però aquest no emergirà fins que es donin les millors condicions climatològiques durant l’època de tardor, entre elles, pluja regularment, temperatures entre 5ºC i 18ºC i poques ventades, just tot el contrari del que tenim actualment.

Totes les previsions que es puguin fer abans de començar la tardor no serveixen absolutament per res i menys si es basen en estadístiques extretes d’un tros de bosc en concret. Les previsions meteorològiques són molt incertes, fins hi tot per aquells que disposen dels medis més avançats, mai asseguren previsions a més d’una setmana vista.

El que pot semblar una gran situació de pluges, pot canviar en un dia i poden desaparèixer, caure 200km en una altra direcció o passar tant ràpid que sigui aigua que fa més mal que bé (danys materials i poca filtració sobre el terreny). Sense cap mena de dutbe, un mal any boletaire.

  

Quina és la vostra valoració de la temporada de bolets a data d'avui ? podeu dir-hi la vostra comentant a peu de pàgina o comentant als fórums i xarxes socials.

 

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.