Semàfor dels bolets 2014

Setmana del 6-11-2014 al 13-11-2014

Llenega negraPer aquesta propera setmana situarem el semàfor boletaire en taronja al litoral i en verd a la Catalunya central, on les seves comarques són les actuals protagonistes del panorama boletaire actual.

Entrem al novembre amb noves pluges generals per tot el territori, aquesta aigua caiguda que ha arribat acompanyada per un vent fred del nord, ha esdevingut neu al pirineu. Per tant, descartem de manera definitiva les comarques del pirineu i de les cotes situades per sobre dels 1500m d’alçada, tot i que la propera pujada de temperatures encara podrà fer que apareguin fredolics i llenega blanca i negra, sempre als vessants soleis.

Al centre del territori, ens trobem amb una situació ben diferent. La llenega negra ha explotat i ha sortit amb molta força a les comarques centrals: Bages, Anoia, Osona, Solsonès i sud del Berguedà. Els boscos d’aquestes comarques són ideals per la llenega negra i aquest any va pel camí de ser un any recordat per aquest bolet. Les darreres pluges caigudes, faran que continuï el festival de la llenega negra on ja estava sortint i que obri les portes a les zones on encara no ho havia fet. Els fredolics també apareixeran en aquestes zones fins a l’arribada de les primeres glaçades i els rovellons ho començaran a fer a cotes més baixes. Zones properes a St. Llorenç de Morunys, Lladurs, Balsareny, Súria, Cardona, la Llacuna, Navès… són zones on podrem anar a buscar la preuada llenega negra. Sempre entre cotes situades entre els 300m i els 1000m i a qualsevol vessant.

Al sector del litoral i pre-litoral, queden els rovellons vinaders per aparèixer. Alguns ja ho fan tímidament en alguns punts molt localitzats del Mareme, Vallès Oriental, Gironès i Tarragonès. Aquestes comarques són les que més han patit la sequera de les darreres setmanes, és per això que esperem que aquestes pluges facin sortir els bolets de mica en mica per acabar fent d’aquestes zones els protagonistes. Abans, per això, haurem d’esperar uns dies per veure l’evolució d’aquestes pluges sobre el terreny. Pluges que també hauran estat molt bones per la proliferació de trompetes de la mort, carlets i altres espècies comestibles. Properament es presenten dies interessants per aquestes zones.

Com sempre, enllacem el panell del control de pluges que aquesta vegada segur que ens serà d’utilitat, ja que es presenten uns dies moguts meteorològicament parlant, i ens ajudarà a l’hora d’escollir les zones on boletejar.

 

 

Setmana del 23-10-14 al 6-11-2014  

Previsió boletairePer aquests propers dies, situarem el semàfor en vermell a la major part del territori, ja que el temps no ha millorat i els models no preveuen canvis fins mitjans de la setmana vinent. 

Continuem amb la mateixa tònica de temps, temperatures suaus i els pluviòmetre a zero. Les florides de bolets que van començar a inicis de mes han quedat parades i molt segurament ja no tindran temps per recuperar-se, però hi ha bolets que encara no han sortit, que encara tenen dies de marge si el temps s’arregla, tot i que la temporada va avançant.  

Les previsions al pririneu són poc favorables, la temporada del rovelló s’ha acabat, però encara podrem collir llenega blanca i fredolics a zones humides i arrecerades. Si ensopeguem el pegat, la collita pot ser abundant. Els boscos propers a Bellver de Cerdanya o dels pobles situats al vessant nord de la Serra de Cadí, zones properes a Adrall a l’Alt Urgell, poden ser bones zones per collir aquests bolets. Encara els buscarem a les obagues, ja que les temperatures de dia són bastant suaus i fins hi tot podem ensopegar amb alguna llenega negra.  

Al centre de territori és on trobem un millor panorama. A contra pronòstic, les llenegues negres treuen el cap al Berguedà, Bages, Solsonès i Ripollès. La superfície del sòl esta seca, però l’abundant aigua caiguda des de setembre, manté la humitat terra endins. És temps de llenegues i aquestes zones tenen els boscos ideals. Podrem anar a visitar els boscos propers a Castell de l’Areny, Gombrèn, Lladurs o Súria i Cardona. L’alçada la situarem entre els 700m i 900m. 

El camagroc comença a anar a la baixa, n’he vist recentment sense el barret i això són auguris de la seva desaparició, i és que aquest bolet porta setmanes i setmanes florint amb ganes. De fredolics se’n veuen, però es reserven per l’arribada dels primers freds.  

Pel sector del litoral, les florades de sureny fosc i l’ou de reig han quedat molt tocades, la sequera ha fet estralls. Encara podrem collir algun ou de reig a les suredes, preferentment a les comarques situades al nord del Maresme, ja que aguanta bé els períodes secs i és termòfil, tot i que no recomanaria anar-hi. Les zones més d’interior com el Vallès, sud del Bages, Selva i Osona, els bolets tenen ganes de sortir i esperen la pluja que no sabrem si arribarà a temps, ja que són zones bastant fredes. L’esperança del litoral és que encara li queden dies de marge per què la situació es pugui redreçar, ja que el gruix fort de temporada el tenim al novembre i entrat desembre. A més, hi ha bolets com els rovellons, fredolics, llenega negra, camagrocs... que encara no han tret el cap i de ben segur ho faran amb l’arribada del canvi de temps.  

Per aquesta propera setmana, recomanem anar a empaitar alguna llenega i poca cosa més. El canvi de temps arribarà a partir de dilluns dia 3 i ja sabem que haurem d’esperar uns dies per veure els seus efectes. El millor que podem fer, és cuinar de la millor manera possible els bolets que hem pogut collir aquesta temporada.  

Com sempre, ús deixem l’enllaç al panell de control de pluges, el qual esperem que puguem fer servir a partir de la setmana vinent i tinguem regades generals que portin bolets a totes les llars.

 

 

Setmana del 23-10-2014 al 30-10-2014  

Llenega negraPer aquesta propera setmana, situarem el semàfor en vermell per la majoria de comarques catalanes. 

Aquesta vegada les pluges no han persistit, a aquest fet li hem de sumar que les temperatures són realment elevades per l’època de l’any i que el vent ha visitat les comarques del sud i extrems nord. Fins hi tot hi ha comarques que han batut rècords d’altes temperatures durant el mes d’octubre. 

Les comarques del pirineu són les que acumulen més humitat, encara podrem trobar-hi llenega blanca, fredolics, llengua de bou i algun rovelló, que arriba ja a la seva fi. Les glaçades de matinada, cada vegada més extenses s’han vist pal·liades per les agradables temperatures diürnes. Podrem trobar bolets a cotes fins a 1800m a zones com Coll de Nargó, Riu de Cerdanya, situades a latituds més baixes. 

Al centre del territori encara queden racons humits que volen arrencar, però que no podran. Els camagrocs, cada dia més tocats, pateixen l’actual situació. La llenega negra ha tret el cap però és qüestió de dies que s’aturin les florides i els rovellons van apareixent amb ganes però la gran majoria corcats. Al Solsonès, nord del Bages i al centre d’Osona, podrem trobar-hi aquests bolets, ja en plena decadència. 

Pel litoral i pre-litoral, les florades de ou de reig i siureny negre arriben a la seva fi. Aquestes cotes més baixes, que retenen poc la humitat són les que més han patit aquestes elevades temperatures. Els pocs exemplars que trobarem es veuen clarament tocats. Tot i així, encara podrem collir alguna trompeta de la mort pel Montnegre i Corredor i algun sureny fosc als boscos del nord de la Selva. 

Pel que he pogut observar els darrers dies a cotes que volten els 300m-400m, sempre als vessants bacs, els bolets tenen ganes de sortir, tant els rovellons, com camagrocs i fins hi tot els fredolics. El problema és que el panorama pinta malament, i exceptuant aquesta petita baixada d’un dia que han durat les temperatures, les previsions són que tornin a l’alça, sense pluges a l’horitzó. Així doncs, prou vindrà bé un petit descans boletaire per anar fent temps per veure què ens depararà el novembre. 

Com sempre, ús deixem l’enllaç al panell de control de pluges ja que hi ha possibilitats que als darrers dies d’octubre i inici de novembre puguin haver-hi canvis meteorològics.

 

 

Setmana del 16-10-2014 al 23-10-2014

Collita al centre de CatalunyaPer la propera setmana, situarem el semàfor en taronja per les comarques centrals del territori, en vermell pel les comarques del pirineu i en verd a les comarques del litoral i pre-litoral. Sempre en zones on no hagi ventat.

Les condicions meteorològiques es mantenen similars a les de la setmana passada. Noves regades generals per tot el territori, acompanyades d’una baixada de les temperatures, per posteriorment tornar-se a recuperar a finals d’aquesta setmana actual.

Els boscos del pirineu, són els que més noten l’escurçament dels dies. Les temperatures baixen sobtadament per les nits i les glaçades cada vegada són més freqüents. La pujada de les temperatures diurnes, provocarà que les florades dels rovellons de pi continuin o fins hi tot comencin en alguns punts concrets que volten les cotes 1300m-1500m. Per damunt d’aquestes alçades, els bolets arriben a la seva fi. Serà interessant visitar aquests boscos per anar a cercar la llenega negra, rovellons i camagrocs. Serà interessant visitar els boscos del nord del Berguedà, per zones properes al Pedraforca, també les cotes mitges de l’Alt Urgell i els vessants sud de la Cerdanya. Sempre amb orientació a mar per buscar els racons més assoleiats.

Per les comarques centrals, els rovellons han aparegut amb ganes. Cada vegada surten menys corcats, sobretot el rovelló sanguifulus o de solei, els podrem trobar a boscos d’alzina, roure o de pi roig i blanc. La llenega negra comença a treure el cap cada vegada a més zones i el camagroc continua sent el bolet predominant. Esperem que durant els propers dies els bolets s’escampin amb ganes per les comarques de l’Urgell, Berguedà, Bages, Solsonès, Osona i extrems nord dels Vallés. La llenega negra, la podrem buscar per zones properes a Cardona i Solsona, on ja comença a treballar.

Les comarques de cotes baixes, continuen la mateixa tònica. Encara podrem trobar ous de reig i surenys negres principalment per tot el Litoral, preferentment a les comarques sud, com el Tarragonès, tot i que ja comencen anar a la baixa, recordem que són bolets termòfils i necessiten temperatures més que suaus per proliferar, i les florades ja fa dies que duren. Els rovellons vinaders van apareixent pel litoral i la Serra del Litoral i les trompetes de la mort són les grans protagonistes del litoral central. Al nord del Maresme, podrem agafar els primers rovellons vinaders i per cercar trompetes de la mort, el Montnegre-Corredor serà una bona opció.

Com sempre, ús deixem l’enllaç al panell de control de pluges per tal d’obtenir informació de l’aigua caiguda a les vostres zones d’influència.

 

 

Setmana del 9-10-2014 al 16-10-2014    

Boscos de pi negre i previsionsPer la propera setmana situem el semàfor en verd a nivell general, ja que les pluges han fet efecte i, en més o menys quantitats podrem trobar bolets per tota la geografia catalana.

Tenim canvi de lluna, esperem ajudi a que els bolets surtin més sans, i a finals d’aquesta setmana les temperatures es suavitzen i això afectarà positivament als boscos del pirineu i pre-pirineu, on les florides ja anaven a la baixa, especialment al pirineu. Al pre-pirineu, la cosa no acaba d’arrencar, si bé ho fa en zones molt localitzades. Els rovellons, sobretot d’avet, continuen sortint amb ganes als avetars del vessant sud de la Cerdanya i en algún punt de l’Alt Urgell. Els ceps edulis encara van treient el nas i aquesta pujada de temperatures ajudarà a que s’animin a sortir. Aprofitarem per visitar els boscos del Berguedà, Solsonès, Ripollès, Garrotxa,  Alt Urgell i Cerdanya, pirineu i pre-pirineu per collir gran varietat de bolets. El camagroc continua en estat de gràcia, algúna llenega blanca, fredolics, rovellons i també algúna llenega negra esporàdica que reserva el seu protagonisme per d’aqui pocs dies, quan les temperatures es minimitzin definitivament.

Les cotes mitjes també han començat el seu cicle tot i que amb menys varietat comestible. Al centre del territori els rovellons fan acte d’aparició en comarques com el Bages, Vallès, Osona o interior del Maresme tot i que les quantitats no són abundants. La llenega negra també treu el cap, recordem que el centre de Catalunya és una de les zones millor productores de llenega negra, la reina del fred. Això contrasta amb l’abundant producció d’un dels bolets termòfils: el sureny fosc i l’aparició d’ous de reig compartint hàbitat.

Per la façana litoral, els bolets també surten amb ganes. Aparició de rovellons vinaders i surenys negres amb molta abundància acompanyats dels inseparables reigos. Les previsions per aquestes espècies són bones a tot el litoral, actualment pel Tarragonés. Gran temporada per la trompeta de la mort, on les florades han augmentat en els darrers dies al sector litoral central, Montnegre i Corredor on les trobarem fàcilment. També es deixa veure algún carlet, si bé els rovellons encara són testimonials.

Ja veiem que actualment podem situar el semàfor en verd potser més cap al litoral que cap a l’interior. El motiu principal és que les temperatures es mantenen per damunt de la mitja, molt estables. D’aquesta manera els bolets termòfils surten amb ganes en aquestes zones i això no vol pas dir que aviat s’acabi la temporada de bolets arran de mar, tot el contrari, la temporada ha començat abans d’hora i s’allargarà com cada any fins finals d’any amb l’arribada de noves espècies.  Cal remarcar, que cada bolet té el seu temps i les seves predileccions medioambientals i en funció d’això sortiran abans o més tard.

Com sempre ús deixem l’enllaç al panell de pluges per tal que pogueu fer una bona feina alhora de controlar les variables abans de sortir a bosc.

 

 

Setmana del 2-10-2014 al 9-10-2014 

Collita de boletsAmb les pluges de la setmana passada fent efecte i les noves d’aquesta setmana que ho faran properament, situarem el semàfor boletaire en taronja i verd per a la propera setmana a les comarques centrals i les muntanyes del sud pirinenques.

Acabem de començar el que és el mes predilecte pels bolets: l’octubre. Ho hem fet de manera esperançadora ja que tenim tot el territori ben regat. A les comarques pirinenques els bolets arriben a la seva fi, han arribat les primeres glaçades però encara hi podrem fer collites minses de rovelló, llenega blanca, fredolic i algun cep ja que la temperatura durant el dia es manté estable. Haurem de buscar els bolets als vessants soleis, en zones de baixa latitud. Seran bones opcions el nord del Berguedà i Solsonès, sud de la Cerdanya i del Ripollès i sud també de l’Alt Urgell. En aquestes comarques, la llenega negra amiga del fred, agafarà gran protagonisme en dies immediats. Pel pirineu situarem el semàfor en taronja.

Pel pre-pirineu, l’aigua caiguda fa una setmana que ja fa els seus efectes, comencem a tenir florades de rovelló i les llenegues negres treuen el cap tímidament, properament ho faran amb força. Esperem que durant aquesta setmana i les properes, el pre-pirineu s’ompli de bolets. Els camagrocs continuen essent els protagonistes d’aquestes comarques de mitja muntanya. Haurem de buscar els bolets a les zones centrals del Berguedà, Solsonès, Ripollès i Osona on els bolets sortiran amb ganes. Per aquestes zones pre-pirinenques situarem el semàfor en verd.

Pel litoral i Catalunya Central encara haurem d’esperar unes setmanes. Les darreres i abundants pluges han caigut especialment amb força en aquestes comarques, fet que assegurarà que aquest any poguem collir tot tipus de bolets a cotes baixes, però tot i que cada vegada hi ha més vida micològica als boscos, haurem de continuar esperant per veure’ls treballar en plena producció. Dies per temptejar el terreny en aquestes zones on encara podrem collir-hi trompetes de la mort a la Serra Litoral , algun vinader pel Tarragonès i Maresme i surenys foscos en boscos mixtes de roure i alzina. Situarem el semàfor en vermell a l’espera que durant les properes setmanes aquests indrets guanyin protagonisme.

Com sempre i ara més que mai, us deixem l’enllaç al panell del control de pluges per tal que pogueu tenir controlada l’aigua caiguda a les vostres zones d’influència i així afinar millor la vostre punteria alhora d'escollir bosc.

 

 

Setmana del 25-9-2014 al 2-10-2014

Cep edulis aixecant la púa de piA l’espera dels efectes del darrer canvi de temps podem situar el semàfor boletaire en taronja a la major part del territòri. Haurem d'estar molt atents als efectes de la baixada de temperatures.

Entrem a les acaballes del mes de setembre i encetem l’octubre, mes boletaire per excel.lència. Per fi ha arribat l’esperada baixada de les temperatures, la qual haurà acabat definitivament amb les fortes calorades. Aquest fet de ben segur que afectarà al pirineu, on les florides ja fa setmanes que duren. En aquestes zones més elevades, haurem de plantejar-nos buscar els bolets al solei ja que a les obagues començarà a disminuir la producció de bolets. Hem de tenir present, que el canvi de temps d’inicis de setmana no ha portat pluges al pirineu i algunes zones necessiten novament aigua de nou, encara que l’índex d’humitat sigui elevat. Aquest fet accelerarà el retrocés dels bolets al pirineu. Tot i reduir les quantitats de bolets pel pirineu, la baixada de temperatures farà que els trobem més sans. Podrem seguir collint rovellons als vessants més soleis de la Cerdanya, Ripollés, Pallars i Alt Urgell, on les florades encara aguantaran uns dies més. Per aquestes comarques, l’aparició dels ceps edulis arriba al seu final, recordem que és un bolet termòfil i la baixada de temperatures l’afectarà de ple, per trobar-lo, haurem de reduir la cota d'alçada. La llenega blanca i els fredolics surten cada vegada amb més força, i ho faran durant les properes setmanes i fins arribades les primeres glaçades.

El canvi de temps ens obra les portes al pre-pirineu on haurem d’estar molt atents, especialment al Berguedà, Solsonés i Ripollés, on el canvi de temps ha vingut acompanyat de les pluges. Els camagrocs continuaran amb pas ferm el seu camí en aquestes comarques, els rovellons s’han d’animar i les llenegues negres han de començar a treure el cap, per tant s’haurà d’anar a visitar les llenegueres a les obagues per controlar l’inici de l’activitat que estarà al caure.

Per la Catalunya Central, litoral i sud del territòri, tenim bones perspectives tot i que encara situarem el semàfor amb vermell. El canvi de temps ha portat pluges en aquestes zones i comença a despertar l’activitat micológica tot i que encara li queda alguna setmana. La baixada de temperatura afectarà les florades d’ous de reig, un altre bolet termòfil. Les trompetes de la mort continuaran apareixent als racons més humits de les Serres del Litoral.

Com sempre, ús deixem l’enllaç al panell de control de pluges per tal que pogueu controlar les vostres zones d’influència i que això ús ajudi a millorar les vostres prediccions alhora d’escollir els boscos on boletejar.

 

 

Setmana del 18-9-2014 al 25-9-2014

Rovellons botó lactarius deliciosusEl semàfor boletaire continua amb verd al pirineu i amb taronja a les comarques litorals. Al centre del territòri tot i començar a haver-hi vida als boscos encara el situarem amb vermell.

Les bones temperatures i regades esporàdiques continuen assegurant bones collites al pirineu. Tot i ser localitzades, les florides de rovelló de pi i ceps es mantenen als boscos pirinencs del Pallars fronterers i de l’Alt Urgell tot i que cal dir que els bolets surten molt corcats. Les florides de ceps van de devallada al pirineu oriental tot i que encara hi podrem trobar rovellons tant d’avet com de pi i russinyols. Com que els dies s’escurçen i les nits són cada vegada més fredes, la llenega blanca i els fredolics comencen a treure el cap amb força a cotes elevades. Aquest fet ens marca l’inici de la devallada de la cota, que no tardarà en arribar. Buscarem cotes que es moguin entre els 1500m-2000m.

Els boscos del pre-pirineu també tenen bona producció, si bé les zones seran més localitzades. Cap al Solsonés, les zones properes a a Coll de Nargó i Port del Comte hi trobarem alguns pegats on el rovelló floreix alegrement. Si no ensopeguem el pegat, els camagrocs seran bons aliats per salvar el dia. Pronòstic també vàlid per les zones centrals del Berguedà i Ripollés.

Per la zona del litoral, la florida d’ous de reig i de surenys foscos (boletus aereus) ha disminuit amb intensitat, però les recents pluges combinades amb les altes temperatures que encara es mantenen, poden reactivar aquestes florides, especialment a la depressió pre-litoral i a la serralada litoral, preferentment comarques de Girona.

Al centre del territòri, depressió central, la cosa encara està bastant parada. Alguna tímida florida de camagrocs per deixar-se veure i alguns boscos que ja comencen a mostrar moviment de russules, mollerics i altres varietats, tot i que encara no han despertat.

Amb el mogut panorama meteorològic que tenim actualment, s’ha d’anar controlant la temperatura i també les actuals pluges que marcaran el fil de la temporada al pre-pirineu, on està apunt de començar. Per això ús deixem l’enllaç al control de pluges que de ben segur ús serà d’utilitat.

 

 

Setmana de l'11-9-14 al 18-9-14

El semàfor boletaire podem situar-lo en verd a la majoria de comarques del Pirineu i taronja al litoral. 

Les continuades pluges i temperatures estables han avançat florides al pirineu i a dia d’avui, en plena temporada boletaire al pirineu, són moltes les zones que treballen. Podrem trobar ceps edulis i pinícoles (en menys quantitat) als boscos de pi roig i pi negre vell de l’Alt Urgell que limiten amb el Pallars, també als boscos propers a la frontera amb França al pirineu oriental.

A l’Alt pirineu han començat bones florades de rovelló de pi (lactarius deliciosus) entre 1500m i 1800m. Als avetars pirinencs de est a oest, continuen les florides de rovellons d’avet (lactarius salmonicolor). Els rossinyols que van sortir amb força a finals d’agost als boscos d’avets ho fan ara a les pinedes pirinenques on també, tímidament, comença a treure el cap la llenega blanca.

Les florides de camagroc es mantenen importants a les obagues del pre-pirineu, des del Solsonés passant pel Berguedà fins al Ripollés i amb menys força cap a la Catalunya Central. A les zones litorals la barreja de pluges i calor ha portat noves florades d’ous de reig i siurenys negres als boscos d’alzina i roure de terreny àcid. Amb les altes temperatures que estem tenint a tot el territòri, haurem de tenir clar que els bolets els haurem de buscar en zones obagues, humides i fresques. Descartarem els soleis a no ser que ens trobem en zones pirinenques que voltin els 2000m.

Aquesta setmana, les tempestes de tarda podran caure a qualsevol part del territòri. Ús deixem l’enllaç al panell de control de pluges, on hi ha enllaços en què es poden consultar les dades meteorològiques en diferit, però també en directe.