Mesures preventives davant llamps, tempestes i atacs d’escurçó

 

El cel es prepara per una tempesta     Sortir al bosc o a la muntanya comporta certs riscos que d’entrada els boletaires en som poc concients. D’entrada, les úniques preocupacions alhora de fer les sortides són el neguit per saber si trobarem o no bolets.

     Una vegada ens hem endinsat al bosc o muntanya amunta la cerca del bolet, cal tenir en compte que podem arribar a caminar distàncies considerables d’on hem estacionat el vehicle i que podem ser víctimes que ens atrapi una bona tempesta i que fins hi tot vingui acompanyada de descàrregues elèctriques.

     D’altra banda, no ens hem d’oblidar que alhora de collir bolets hem d’acostar les mans al sòl, apartar branques, herbes o fins hi tot palpar la terra. En alguna d’aquestes ocasions podem ser víctimes de rebre atacs d’insectes o com a cas més greu, una picada d’escurçó, els quals conviuen camuflats dins el seu medi i se senten amenaçats  alhora d’acostar-nos-hi massa.

     Aquests són dos dels perills que ens enfrontem els boletaires i que ens poden suposar un problema alhora de saber com actuar.  

     Tot seguit, explicarem una serie de mesures preventives alhora d’actuar en aquests casos i que esperem puguin ser d’utilitat alhora de sortir a buscar bolets.

  

Què hem de fer si ens sorprén una tempesta elèctrica ? 

      A la muntanya les tempestes es poden formar en períodes de curta durada. Aquestes poden ser imprevisibles, inesperades i de durada i intensitat variable, en ocasions acompanyades de llamps que formen descàrregues elèctriques en mil.lèssimes de segons. 

 Com hem d’actuar davant situacions com aquestes ? 

  • Descàrregues elèctriques procedents d'una tempestaEns allunyarem dels punts més elevats, com crestes i cims. Intentarem baixar a les capçaleres de les valls o buscarem zones més baixes que el terreny on estiguem situats. Alhora de moure’ns ho farem sense córrer per evitar generar corrents d’aire.
  • Hem d’allunyar-nos dels objectes d’alçada, no servirá refugiar-se sota un arbre o una gran roca i encara serà més perillós fer-ho, si aquests objectes estàn aillats. Si la tempesta ens sorpén a camp obert, sent nosaltres l’objecte més alt, ens ajupirem de tal manera que només les plantes dels peus toquin a terra.
  • L’aigua i el metall són dos grans conductors de l’electricitat dels llamps. Per això, ens desprendrem i allunyarem de qualsevol objecte metàlic (piolets, grampons, bastons metàlics, líneas elèctriques, estructures metàliques…) . Evitarem buscar refugi en coves humides o zones properes a rius i llacs.
  • Una de les millors opcions, serà intentar arribar a un vehicle o edifici en cas que ens quedi aprop. En cas d’aconseguir-ho, tancarem portes, finestres i accessos d’aire i desendollarem qualsevol aparell elèctric del corrent. També sevirà refugiar-se en coves, però sempre que estiguin seques i lliures d’humitat.

 

 Què hem de fer si ens pica ún escurçó mentre cerquem bolets ?

Escurçó on s'aprecien les seves característiques     Primer explicarem els trets escencials d’aquests animals per poder-los diferenciar d’altres membres de la seva espècie.

     L’escurçó no acostuma a medir més d’un metre de llargada, el seu cap és aplanat amb forma de “V”, tenen l’apèndix nasal aixecat en forma de banya i el seu dors està composat per un dibuix en forma de ziga-zaga.

     Les mossegades més greus són les que pateixen els menors inferiors a 6 anys, així com també les mossegades a la cara o al coll per a qualsevol persona.

 

Les mesures preventives són les següents:

  • Mantenir la calma i traslladar la persona afectada a un hospital o similar. Si durant la primera mitja hora la ferida no s’ha inflamat, es pot considerar com un mal menor ja que la innoculació de verí haurà estat escassa.
  • Hem de rentar la ferida amb aigua i sabó i aplicar-hi algún antisèptic. La podem cobrir amb una gassa neutre però sense aplicar-hi cap pomada o crema.
  • Intentarem refredar l’extremitat afectada amb mecanismes de gel o bosses d’aigua freda, però evitarem el contacte directe amb la pell. Ho farem mitjançant draps o tovalloles.
  • Caldrà mantenir la persona afectada tan amb repós com amb calma, impedint qualsevol moviment. El nerviosisme i l’activitat muscular fa que el verí s’escampi pel cos més ràpidament.
  • Hem de mantenir l’extremitat afectada a un nivell inferior al del cos per tal de retardar la difusió sanguínia del verí. 

Què no hem de fer mai en cas de mossegada d'escurçó ?

  • No hem d’aplicar torniquets a la ferida.
  • No hem d’aplicar cap producte a la ferida derivat del medi, com herbes, fang, etc…
  • No hem de succionar el verí, fer punicions al voltant de la ferida o cremar la mateixa.

 

      

  • Carles Gutiérrez Burniol

    D'origen Berguedà i boletaire des de ben petit per tradició familiar, amant dels boscos i muntanyenc d'alta muntanya. Intrigat per entendre el món dels bolets a través de totes les variables que hi intervenen. Defensor del medi natural i apassionat en olorar la terra mullada, visualitzar els colors de les estacions i respirar l'aire fresc i saludable de la muntanya.

    Impulsor del Blog de bolets i muntanya d'en siureny, publicador a Bolets.com
    Facebook  |  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.